Pomer
surovín: 40 % uvareného bravčového mäsa (hlava, bôčik,
podhrdlina), 15 % uvarených pľúc,10 % surovej pečene, 8 %
uvarenej pečene, 7 % uvareného srdca, 20 % žemlí, vyvar (obar)
podľa potreby.
Koreniny: 16 g mletého čierneho korenia, 6 g mletého nového korenia, 40 g cesnaku rozotretého so soľou, 4 g majoránu, 3 g ďumbieru, 150 g soli (vrátane soli na rozotretie cesnaku).
Koreniny: 16 g mletého čierneho korenia, 6 g mletého nového korenia, 40 g cesnaku rozotretého so soľou, 4 g majoránu, 3 g ďumbieru, 150 g soli (vrátane soli na rozotretie cesnaku).
Uvarenú
pečeň a kusy mäsa pokrájame na kocky veľké 0,5 cm. Žemle
navlhčíme a dôkladne vytlačíme. Ostatné suroviny zomelieme na
mlynčeku na mäso, pridáme vývar (obar) a všetko spolu dôkladne
premiešame. Potom postupne pridáme za stáleho miešania všetky
koreniny (podľa chuti môžeme pridať aj opraženú cibuľu). Zmes
plníme do vypratých hrubých bravčových čriev, ktoré z jednej
strany uzatvoríme drievkom a po naplnení rovnakým spôsobom
uzatvoríme aj druhú stranu. Pripravené jaternice vložíme do
vriaceho vývaru (obaru), teplotu znížime na cca 80 až 90 °C a
pri tejto teplote varíme asi 30 minút. Uvarené jaternice
vyberieme, vložíme na chvíľu do studenej vody a potom ich
rozložíme na drevenú dosku.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára