4
artičoky, citrón, soľ, 2 lyžice citrónovej šťavy, 100 g
bieleho chleba bez kôrky, 3 strúčiky cesnaku, ½ lyžice
rozmarínových listov, 30 g sušených rajčiakov v oleji, 50 g
šunky, 8 lyžíc olivového oleja, 125 g mozarely, olej, čierne
korenie, pergamenový papier
Slanú
vodu vo veľkom hrnci uvedieme do varu. Hornú tretinu každej
artičoky odrežeme a dáme do body. Špičky ostatných listov
odstrihneme nožnicami. Stopky ukrátime na 8 cm a očistíme.
Citrón rozrežeme na polovice a artičoky nimi ponatierame.
Zvyšnú šťavu vytlačíme do vriacej vody. Artičoky zaťažené
tanierom varíme na miernom ohni 30 minút. Potom ich vyberieme
z vody, necháme odkvapkať a schladiť. Z vývaru si
odložíme 0,25 l a zvyšný prelejeme cez sito. Lyžicou
vyberieme stred artičoky, vyčistíme až po kvetné lôžko
a vložíme do 4 pohárov tak, aby boli vzpriamené. Biely
chlieb pokrájame na kocky, pomelieme. 2 strúčiky cesnaku,
rozmarín, rajčiaky a šunku najemno posekáme, udusíme na 2
lyžiciach olej, pridáme chlieb, zmiešame a dáme chladiť.
Mozarelu pokrájame na malé kocky, primiešame a zmesou
naplníme stred artičok. Na každú artičoku si pripravíme 3 kúsky
pergamenového papiera, 40 cm, jemne ich potrieme olejom a uložíme
nad seba. Artičoky do papiera zabalíme ako kyticu. Horné konce
spojíme, zviažeme niťou a vložíme do pohárov. Pečieme
v rúre 175 stupňov na spodnom rošte 35 minút. Zvyšky
varených artičok podusíme 2 minúty na olivovom oleji, zalejeme
vývarom a nezakryté varíme 5 minút. Pridáme zvyšok
prelisovaného cesnaku, soľ a čierne korenie. Rozmixujeme
a precedíme cez sito. Dochutíme citrónovou šťavou
a servírujeme.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára