nedeľa 2. októbra 2016

Marhuľový koláč

60 g helie., 150 g cukru., balíček vanilkového cukru., lyžica rumu., 3 vajcia., 75 g múky., 75 g škrobovej múčky., šťava a kôra z 1/2 citróna.,
Plnka – 750 g marhúľ (kompót)., 100 g práškového cukru., 4 cl marhuľovej pálenky.,

Heliu do cesta roztopíme a dáme schladiť. Cukor, vanilkový cukor, rum a vajciy šľaháme v teplom (nie horúcom!) vodnom kúpeli, až sa vytvorí hustý biely krém. Potom odstvíme (najlepšie do ďalšej misky s ľadovou vodou) a šľaháme až do vychladnutia. Pridáme preositau múku so škrobovou múčkou. Primiešame maslo, citrónovú šťavu a kôru.   Dno tortovej formy Ø26 cm potrieme tukom, posypeme múkou a dáme do nej polovicu cesta. Dobre odkvapkané marhule pokladieme na cesto. Zvyšným cestom ich zakryjeme, vrch zarovnáme. V rúre predhriatej na 180º C, na strednom rošte, pečieme 70 minút. Prvých 15 minút pečieme v pootvorenej rúre “na prst”. Koláč po dopečení necháme vychladnúť, preložíme na misu. Pred servírovaním pokvapkáme marhuľovou pálenkou a posypeme hrubou vrstvou práškového cukru. Horúcim drôtom vytvoríme na koláči mriežku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára