60
g helie., 150 g cukru., balíček vanilkového cukru., lyžica rumu.,
3 vajcia., 75 g múky., 75 g škrobovej múčky., šťava a kôra z
1/2 citróna.,
Plnka
– 750 g marhúľ (kompót)., 100 g práškového cukru., 4 cl
marhuľovej pálenky.,
Heliu
do cesta roztopíme a dáme schladiť. Cukor, vanilkový cukor, rum a
vajciy šľaháme v teplom (nie horúcom!) vodnom kúpeli, až sa
vytvorí hustý biely krém. Potom odstvíme (najlepšie do ďalšej
misky s ľadovou vodou) a šľaháme až do vychladnutia. Pridáme
preositau múku so škrobovou múčkou. Primiešame maslo, citrónovú
šťavu a kôru. Dno tortovej formy Ø26 cm potrieme
tukom, posypeme múkou a dáme do nej polovicu cesta. Dobre
odkvapkané marhule pokladieme na cesto. Zvyšným cestom ich
zakryjeme, vrch zarovnáme. V rúre predhriatej na 180º C, na
strednom rošte, pečieme 70 minút. Prvých 15 minút pečieme v
pootvorenej rúre “na prst”. Koláč po dopečení necháme
vychladnúť, preložíme na misu. Pred servírovaním pokvapkáme
marhuľovou pálenkou a posypeme hrubou vrstvou práškového cukru.
Horúcim drôtom vytvoríme na koláči mriežku.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára