4
baklažánov, 2 lyžice citrónovej šťavy, 4 strúčiky cesnaku, 6
lyžíc oleja, 350 g cibule, konzerva šúpaných rajčiakov, soľ, 2
lyžičky oregana, ½ lyžičky čili korenia, 350 g mletého
hovädzieho mäsa, ½ lyžičky škorice, 30 g hrozienok, 100 g
smotanového jogurtu, 150 g ovčieho syra
Baklažány
aj so stopkou rozrežeme po dĺžke. Plochy rezu pokvapkáme
citrónovou šťavou. Cesnak pokrájame na mesiačiky. Na vonkajšej
strane baklažány narežeme a prešpikujeme kúskami cesnaku.
Na plech dáme 2 lyžice oleja a zohrejeme v predhriatej
rúre pri 200 stupňov na strednom rošte. Baklažány položíme
reznou plochou na plech a dusíme 40 minút. Cibuľu pokrájame
na pásiky. Zvyšný olej zohrejeme v širokom, plytkom pekáči
a cibuľku opražíme do zlatohneda. Pridáme roztlačené
rajčiaky. Okoreníme soľou, oreganom a čili korením. Varíme
bez pokrývky, až vznikne hustá omáčka. Z dusených polovíc
baklažánu vyberieme lyžicou stred tak, aby zostal okraj 1 cm
hrubý. Vybranú dužinu posekáme na hrubšie kúsky, zmiešame
s mletým mäsom, pridáme škoricu, soľ, hrozienka, smotanový
jogurt a dobre premiešame. Polovice baklažánu vložíme do
omáčky z rajčiakov a plníme mäsovou zmesou. Navrch
rovnomerne rozdrobíme ovčí syr. Pekáč zakryjeme vrchnákom a na
strednom rošte 40 minút dusíme. Potom dusíme 10 minút, bez
vrchnáka, kým sa syr nezafarbí dohneda.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára