2
lyžice mlieka, 250 g hladkej múky, 15 g droždia, 2 lyžice oleja,
1000 ml vody, pol čajovej lyžičky soli, 1 čajová lyžička
cukru.
Do
hrnčeka s vlažným mliekom rozmrvíme droždie, pridáme cukor a v
teple necháme vzísť kvások (asi 15 minút). Namiesto mlieka
môžeme použiť aj vodu. Do misy preosejeme múku (dôležitá je
jej kvalita), osolíme ju, pridáme kvások, vodu a olej. Varechou
vypracujeme vláčne nelepivé cesto. Vodou radšej šetríme.
Vypracované cesto dáme na pomúčenú dosku a ručne ho ešte
premiesime, aby bolo hladké. Ak sa lepí, pridáme trochu múky.
Potom cesto vložíme späť do misy, zľahka ho posypeme múkou, aby
neobschlo a prikryté utierkou ho necháme v teple kysnúť dovtedy,
kým nezdvojnásobí svoj objem (cca 2 hodiny). Vykysnuté cesto
tvarujeme ručne alebo valčekom do potrebnej formy a hrúbky.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára