2
vajcia, 400 g múky, 150 g masla alebo tuku, 1 čajová lyžička
cukru, čajová lyžička prášku do pečiva, tuk na vymastenie
formy, soľ.
Múku
preosejeme na dosku. Primiešame prášok do pečiva, cukor a soľ.
Tuk nakrájame na plátky a spolu s vajcami pridáme do múky. Smerom
zvonka dovnútra vypracujeme jednoliate cesto. Zabalíme do vlhkej
utierky a necháme odpočívať v chladničke asi 1 hodinu. Vyvaľkáme
na pomúčenej doske a vložíme do vymastenej formy na pizzu.
Vlastnosti tohoto cesta určuje množstvo a kvalita tuku. Na jeho
prípravu by sa mal používať len prvotriedny tuk. Krehké cesto
možno dobre uchovávať. Zabalené do alobalu vydrží na chladnom
mieste aj 5 dní.
Tip
– Krehké cesto sa ľahko pripaľuje. Aby sme tomu predišli, treba
používať zohriate maslo, ale na druhej strane nesmie byť veľmi
mäkké. Dôležité je aj to, aby sa všetky prísady premiesili čo
najrýchlejšie, lebo maslo inak vystúpi na povrch.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára