nedeľa 2. októbra 2016

Krehké cesto

2 vajcia, 400 g múky, 150 g masla alebo tuku, 1 čajová lyžička cukru, čajová lyžička prášku do pečiva, tuk na vymastenie formy, soľ.
Múku preosejeme na dosku. Primiešame prášok do pečiva, cukor a soľ. Tuk nakrájame na plátky a spolu s vajcami pridáme do múky. Smerom zvonka dovnútra vypracujeme jednoliate cesto. Zabalíme do vlhkej utierky a necháme odpočívať v chladničke asi 1 hodinu. Vyvaľkáme na pomúčenej doske a vložíme do vymastenej formy na pizzu. Vlastnosti tohoto cesta určuje množstvo a kvalita tuku. Na jeho prípravu by sa mal používať len prvotriedny tuk. Krehké cesto možno dobre uchovávať. Zabalené do alobalu vydrží na chladnom mieste aj 5 dní.

Tip – Krehké cesto sa ľahko pripaľuje. Aby sme tomu predišli, treba používať zohriate maslo, ale na druhej strane nesmie byť veľmi mäkké. Dôležité je aj to, aby sa všetky prísady premiesili čo najrýchlejšie, lebo maslo inak vystúpi na povrch. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára