karfiol.,
500 g mrkvy., 2 šalotky., 30 g ságy vita., l zeleninového vývaru.,
1/8 l bieleho vína., 2 žĺtky., 5 lyžíc smotany na šľahanie.,
koriander.,
Knedlíčky
– cibuľa., 20 g ságy vita., 200 g nahrubo pomletých obilnín
(napríklad ovos, pšenica a pod.)., 2 dcl zeleninového vývaru.,
pažítka., petržlenová vňať., žĺtok., morská soľ., biele
mleté korenie.,
Karfiol
očistíme, umyjeme hlúbky vykrojíme a rozoberieme ho na ružičky.
Očistenú a umytú mrkvu nakrájame na tenké kolieska. Šalotku
ošúpeme, nakrájame na kocky a na horúcej ságe vita opražíme
dosklovita. Potom k nej pridáme cibuľku, mrkvu, karfiolové ružičky
a krátko podusíme. Zalejeme vývarom a bielym vínom a na miernom
ohni pod pokrievkou dusíme 15 – 20 minút. Na ságe vita
orestujeme nakrájanú cibuľu dosklovita, pridáme pomleté obilniny
a krátko podusíme. Potom zalejeme 2 dl vývaru a prikryté necháme
15 – 20 minút napučať. Do vychladnutej obilninovej masy vmiešame
posekanú pažítku, petržlenovú vňať a žĺtok. Osolíme a
okoreníme. Potom 2 lyžicami z masy formujeme knedličky, vkladáme
ich do osolenej vriacej vody a asi 10 minút necháme spariť.
Časť karfiolových ružičiek a koliesok z mrkvy vyberieme a dáme
odkvapkať. Zvyšnú zeleninu v polievke roztlačíme na kašu
(rozmixujeme). Žl´tok a smotanu rozhabarkujeme a za stáleho
miešania ňou polievku zahustíme. Vložíme karfiolové ružičky,
kolieska mrkvy a obilninové knedličky. Polievku zdobíme posekaným
koriandrom a petržlenovou vňaťou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára