sobota 1. októbra 2016

Žemľové jaternice / 10 kg jaterníc/

Pomer surovín: 40 % uvareného bravčového mäsa (hlava, bôčik, podhrdlina), 15 % uvarených pľúc,10 % surovej pečene, 8 % uvarenej pečene, 7 % uvareného srdca, 20 % žemlí, vyvar (obar) podľa potreby.
Koreniny: 16 g mletého čierneho korenia, 6 g mletého nového korenia, 40 g cesnaku rozotretého so soľou, 4 g majoránu, 3 g ďumbieru, 150 g soli (vrátane soli na rozotretie cesnaku).
Uvarenú pečeň a kusy mäsa pokrájame na kocky veľké 0,5 cm. Žemle navlhčíme a dôkladne vytlačíme. Ostatné suroviny zomelieme na mlynčeku na mäso, pridáme vývar (obar) a všetko spolu dôkladne premiešame. Potom postupne pridáme za stáleho miešania všetky koreniny (podľa chuti môžeme pridať aj opraženú cibuľu). Zmes plníme do vypratých hrubých bravčových čriev, ktoré z jednej strany uzatvoríme drievkom a po naplnení rovnakým spôsobom uzatvoríme aj druhú stranu. Pripravené jaternice vložíme do vriaceho vývaru (obaru), teplotu znížime na cca 80 až 90 °C a pri tejto teplote varíme asi 30 minút. Uvarené jaternice vyberieme, vložíme na chvíľu do studenej vody a potom ich rozložíme na drevenú dosku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára