sobota 1. októbra 2016

Plnené artičoky

4 artičoky, citrón, soľ, 2 lyžice citrónovej šťavy, 100 g bieleho chleba bez kôrky, 3 strúčiky cesnaku, ½ lyžice rozmarínových listov, 30 g sušených rajčiakov v oleji, 50 g šunky, 8 lyžíc olivového oleja, 125 g mozarely, olej, čierne korenie, pergamenový papier
Slanú vodu vo veľkom hrnci uvedieme do varu. Hornú tretinu každej artičoky odrežeme a dáme do body. Špičky ostatných listov odstrihneme nožnicami. Stopky ukrátime na 8 cm a očistíme. Citrón rozrežeme na polovice a artičoky nimi ponatierame. Zvyšnú šťavu vytlačíme do vriacej vody. Artičoky zaťažené tanierom varíme na miernom ohni 30 minút. Potom ich vyberieme z vody, necháme odkvapkať a schladiť. Z vývaru si odložíme 0,25 l a zvyšný prelejeme cez sito. Lyžicou vyberieme stred artičoky, vyčistíme až po kvetné lôžko a vložíme do 4 pohárov tak, aby boli vzpriamené. Biely chlieb pokrájame na kocky, pomelieme. 2 strúčiky cesnaku, rozmarín, rajčiaky a šunku najemno posekáme, udusíme na 2 lyžiciach olej, pridáme chlieb, zmiešame a dáme chladiť. Mozarelu pokrájame na malé kocky, primiešame a zmesou naplníme stred artičok. Na každú artičoku si pripravíme 3 kúsky pergamenového papiera, 40 cm, jemne ich potrieme olejom a uložíme nad seba. Artičoky do papiera zabalíme ako kyticu. Horné konce spojíme, zviažeme niťou a vložíme do pohárov. Pečieme v rúre 175 stupňov na spodnom rošte 35 minút. Zvyšky varených artičok podusíme 2 minúty na olivovom oleji, zalejeme vývarom a nezakryté varíme 5 minút. Pridáme zvyšok prelisovaného cesnaku, soľ a čierne korenie. Rozmixujeme a precedíme cez sito. Dochutíme citrónovou šťavou a servírujeme.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára