pondelok 6. februára 2017

Recepty pre dojčatá

Prikrmovanie popri dojčení – Pre najlepší začiatok do života odporúčajú Svetová zdravotnícka organizácia, Detský fond Spojených národov a zdravotnícke asociácie na celom svete výlučne dojčenie počas prvých šiestich mesiacov a následne pokračovať s dojčením do dvoch rokov života, prípadne dlhšie.
Prikrmovanie – po 6 mesiacoch veku potrebujú deti iné potraviny k materskému mlieku, aby sa pokryli ich potreby na výživu. Proces podávania inej stravy a nápojov popri dojčení sa označuje ako prikrmovanie. Podávaná strava by mala prikŕmiť – dopĺňať výživu dodanú v materskom mlieku.
Optimálne prikrmovanie musí byť:
Správne načasované – je potrebné s ním začať v správnom čase, aby neznížilo výhody dojčenia
Výživné vhodné – poskytuje energiu a výživu pre dojčatá staršie ako 6 mesiacov
Bezpečné – pripravené a podávané hygienicky
Podávané citlivo – podané spôsobom citlivým na to, čo dieťa potrebuje pre úspešné kŕmenie
Kľúčové živiny, ktoré potrebuje staršie dojča (nad 6 mesiacov) vo väčšom množstve, než vie poskytnúť materské mlieko a typické pre prikrmovanie sú železo a zinok. V niektorých komunitách môže ísť aj o vitamín A, niektoré z vitamínov B, vitamín C, folate a kalcium.
Rodinné stravovanie – Medzi 6-24 mesiacom rastú deti rýchlo, ale ich žalúdok je stále relatívne malý (približne veľkosti päste). V tomto období potrebujú vysoko výživnú stravu, ktorá poskytuje dostatočné množstvo živín v malom množstve potravín – výživne hutná strava.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára