70 g masla, 5 zltkov, 150 g gastanov, 100 g cukru, 70 g mandli, struhana citronova kora, 2 bielky
Poleva: 100 g krystaloveho cukru, stava z 2 pomarancov, zohriata s cukrom pod bod varu
V miske uslahame maslo, pridame zltky, uvarene a postruhane gastany, cukor, olupane a nadrobno posekane mandle a lyzicku struhanej citronovej kory. Dobre premiesame, pridame tuhy sneh z 2 bielkov a dame do pudingovej formy vymastenej maslom. Varime v rure vo vodnom kupeli hodinu. Vyklopime na misu prelejeme polevou a podavame.
1/2 l surovej ovocnej stavy, 50 g maizeny, 80 g cukru, slahana smotana
Do 4 dl ovocnej stavy dame cukor a varime. Do 1 dl stavy rozmiesame maizenu, ktoru za staleho miesania prilejeme k vriacej stave a povarime. Pudingovu formu vyplachneme studenou vodou, uvarenu zmes vlejeme a nechame vychladnut. Vychladnuty puding vyklopime a ozdobime slahanou smotanou.
200 g tvarohu, 2 zltky, 20 g cukru, sneh z 2 bielkov, 30 g struhanky, 10 g masla, 5 g struhanky
Praskovy cukor zmiesame so zltkami, pridame k nemu tvaroh, tuhy sneh a struhanku. Vylejeme do formy vymastenej maslom a vysypanej struhankou, dame do nadoby s vodou, prikryjeme a pomaly varime 20 minut.
100 g ryze, 4 dl mlieka, 50 g masla, 100 g cukru, 50 g tvarohu, zltok, 1 dl mlieka, vanilka, citronova kora, bielok, 20 g masla, 20 g krupice
Ryzu preberieme, umyjeme a sparime vriacou vodou. Zalejeme mliekom a nechame na sporaku prejst varom. Zakrytu vlozime do rury a udusime z 3/4. Medzitym vymiesame maslo s cukrom a zltkom do peny. Do vymiesaneho pridamr rozdrvenu vanilku, citronovu koru, jemne zomlety tvaroh a mlieko. Chvilu pomiesame a pridame vychladnutu udusenu ryzu. Nakoniec zlahka zamiesame tuhy sneh uslahany z bielka. Masu dame do formy vymastenej maslom a vysypanej krupicou. Pecieme v mierne teplej rure 20 minut.
30 g masla, 30 g muky, 1 dl mlieka, 2 zltky, 30 g cukru, sneh z 2 bielkov, 20 g masla, 20 g muky
Do rozpusteneho masla primiesame muku, zalejeme mliekom a nechame odparit na hustu kasu. Do vychladnutej primiesame jeden po druhom zltky, cukor a tuhy sneh z bielkov. Vsetko zlahka premiesame a dame do pudingovych formiciek, vymastenych maslom a vysypanych mukou, asi do 3/4. Vlozime ich do kastrola so studenou vodou, ktora siaha do 1/3 formiciek. Nadobu s formickami prikryjeme a vodu pomaly uvarime. Var trva 18-20 minut. Do tejto zakladnej hmoty mozeme primiesat postruhanu cokoladu a kakao.
100 g krupice, 4 dl mlieka, 40 g masla, 80 g cukru, 4 vajcia, 20 g masla, lyzica jemnej struhanky, citronova kora, 10 g masti a 10 g muky na formu, sol
Do posoleneho vriaceho mlieka prisypame pomaly krupicu a za miesania uvarime kasu. Maslo vymiesame s cukrom, zltkami a citronovou korou. Ked krupica vychladne, pridame vymiesanu masu a nakoniec tuhy sneh z bielkov. Vsetko zlahka premiesame, vylejeme do pudingovej formy vymastenej mastou a vysypanej mukou. Vlozime do vacsej nadoby s vodou, prikryjeme a varime 30 minut. Po uvareni vyklopime a podavame s ovocnou stavou.
talianska ryza, maslo, mlieko, krystalovy cukor, cerstva alebo susena vanilka, jahody, physalis, mascarpone
Umytu ryzu zalejeme mliekom a varime 10-15 minut. Podla potreby dolievame mliekom, kym ryza nebude polomakka. Pridame cukor, vanilku a varime, pokial sa cukor neroztopi. Potom pridame maslo a mascarpone. Odstavime z ohna a miesame, kym v nej zmes buble. Krem nema byt prilis husty. Nalejeme ho do poharov, mozeme dat stuhnut do chladnicky alebo ho podavame teply, ozdobeny physalisom a jahodami.
4 ocistene jablka, 6 lyzic ovsenych vlociek, pomaranc, 2 lyzice medu, mozeme pridat trocha posekanych orechov alebo hrozienok
Jablka postruhame, pridame ovsene vlocky, tekuty med, pomaranc pokrajany na mensie kusky a posekane orechy alebo hrozienka. Vsetko dobre premiesame a nechame hodinu odstat. Pred podavanim mozeme ozdobit vyslahanou slahackou.
Pre 4 osoby: 6 jablk, 6 klincekov, 3 PL krystaloveho cukru, tycinka skorice, 2 platky limetky
Jablka ocistime, zbavime jadrovnika a nakrajame na mensie kusky. Kusky vlozime do mensieho hrnca a zalejeme vodou. Pridame cukor, skoricu, platky limetky a varime 30 minut na miernom ohni.
Pre 4 osoby: 5 bananov, granatove jablko, mango
Bananovu supku nakrojime do hlbky 3 mm a zvinieme ju dohora. Supku priprevnime ihlou, na ktoru mozeme napichnut jahodu alebo susenu slivku. Banan vydlabeme. Postupne si pripravime dalsie 3 banany. Mango ocistime, rozpolime a vyberieme kostku. Duzinu nakrajame na kocky. Posledny banan osupeme a nakrajame na kolieska. Granatove jablko rozrezeme na polovice a lyzickou povyberame jadierka. V miske zmiesame ovocie a naplnime nim pripravene bananove gondoly.