štvrtok 10. januára 2019

Polievka z bravčových kožiek tzv. divá

Pri škvarení slaniny z chrbta alebo pri pečení pečienky nám zostanú bravčové kožky, ktoré niektorá nešetrná gazdiná vyhadzuje do odpadkov. Nevie, že akurát z nich je výborné polievka, ktorá sa aj pri slávnostnejšom obede ponúknuť môže, pretože má vynikajúcu chuť. Kožky uvarené v mierne slanej vode najemno pokrájame, no ak máme strojček, lepšie zomelieme. Uvarené musia byť tak akurát, aby sa šmýkali z vidličky. Kým sa varia dáme do kastrólika trochu vody a v nej asi ¼ hodiny varíme 2 hrebíčky, 2 bobkové listy, 10 bobuliek čierneho korenia a toľko isto nového korenia a cibuľu veľkú ako holubacie vajce. Vodu z uvarených kožiek nevylievame, ale ju odložíme na ďalšie použitie. Asi zo dve lyžice hladkej múky upražíme nasucho doružova. Miešame do vychladnutia a potom pridáme len toľko studenej vody, aby sa pri pilnom miešaní vytvorila jemná kašička – bešamel. Ten zľahka, ale usilovne miešame ďalej a chvíľu povaríme. Potom všetko zalejeme do jedného hrnca, ale korenie precedíme, aby nám nezavadzalo v polievke. Varíme ďalších 10 – 15 minút a podľa chuti prisolíme. Keď nám má táto polievka slúžiť na večeru, pridávame k nej opečený chlieb.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára