fazulu, 2 mrkvy, 1 petrzlen, zeler, cesnak, zaprasku s cervenou paprikou, osobitne uvarene "krajance" cize rezance ako vlozku do polievky Fazulu den predtym umyjeme a namocime do vody. Nechame do rana vo vode zmaknut a potom spolu s vodou nalejeme do hrnca, osolime a varime. Asi v polovici varenia pridame ocistenu, nakrajanu korenovu zeleninu a cesnak. Nakoniec zaprasime zapraskou s cervenou paprikou. Podavame s "krajancami" v takom mnozstve, ze ma v polievke, ako sa vravi, lyzica stat.
250 g mladych listkov zihlavy, sol, 40 g masti, 30 g hladkej muky, 30 g cibule, 3 dl mlieka, mlete cierne korenie, 1-2 struciky cesnaku, 2 vajcia Listky zihlavy dobre poumyvame a uvarime asi v 1 l osolenej vody. Z masti a muky urobime svetlu zaprasku, ku ktorej pridame postruhanu cibulu a oprazime. Zaprasku zriedime vyvarom zo zihlavy a mliekom. Do polievky pridame pomletu zihlavu v troske vyvaru, osolime a okorenime. Vajcia rozslahame a vlejeme do vriacej polievky. Mozeme podavat aj s opecenymi kockami chleba.
600 g polohrubej muky, 1 vajce, sol, voda, 1 lyzicku mletej skorice, 60 g praskoveho cukru, 2 lyzice masla Sladka tvarohova plnka: 300 g tvarohu, 1 zltok, 1 lyzicu hrozienok namocenych v rume, 1 lyzicu praskoveho cukru Z muky, vajca, soli a z vody zamiesime tuhsie cesto, ktore rozvalkame na pomucenej doske a ostrozkou pokrajame na stvorce. Na kazdy stvorec dame trocha plnky, cesto prelozime do tvaru trojuholnika a okraje dobre popritlacame. Pirohy uvarime v osolenej vode, ulozime do misy, posypeme mletou skoricou, cukrom a pokvapkame roztopenym maslom. Sladka tvarohova plnka: Tvaroh pretrieme alebo zomelieme. Pridame zltok, namocene hrozienka, cukor a vsetko spolu vymiesame.
800 g zemiakov, 2 vajcia, sol, 300 g polohrubej muky, 100 g udenej slaniny, 200 g bryndze Uvarene zemiaky olupeme a prelisujeme. Asi 100 g prelisovanych zemiakov oddelime do plnky. Do ostatnych zemiakov pridame vajcia, sol, muku a na doske vypracujeme hladke cesto. Rozvalkame ho na plat, nakrajame stvorce a do kazdeho dame bryndzovu plnku. Plnku si pripravime tak, ze bryndzu zmiesame s prelisovanymi zemiakmi. Okraje stvorcov prelozime a dobre zatlacime. Varime pomaly v osolenej vode asi 5 minut. Cedidlom ich z vody vyberieme a nechame odtiect. Potom ich na tanieri polejeme vyskvarenou, na kocky pokrajanou slaninou.
560 g polohrubej muky, 70 g masla, 70 g masti, 5 zltkov, 50 g drozdia, 50 g praskoveho cukru, sol, vlazne mlieko, maslo na potieranie Z uvedenych surovin pripravime kysnute cesto ako na vianocku, ktore nechame kysnut 60 minut. Potom ho rozvalkame, pokrajame na dlhe pasiky, navinieme na drevene palice a opekame nad otvorenym ohnom. Pocas opekania stale potierame maslom a otacame. Opecene trdelniky posypeme praskovym cukrom.
1 kg zemiakov uvarenych v supke, 300 g hrubej muky, 1 vajce, sol, 125 g bryndze na posypanie, kopor, 1 lyzica masti Plnka: 125 g bryndze, uvarene pretlacene zemiaky Zemiaky uvarene v supke osupeme, zomelieme alebo pretlacime atrocha z nich odlozime do plnky. K ostatnym zemiakom pridame muku, vajce, sol a vypracujeme cesto, ktore rozvalkame a pokrajame na stvorce. Na kazdy stvorec dame trocha plnky, cesto prelozime a okraje postlacame tak, aby plnka pri vareni nevytiekla. Pripravene pirohy vlozime do vriacej osolenej vody, vyvarime, scedime, posypeme bryndzou, posekanym koprom a pokvapkame roztopenou mastou. Plnka: Bryndzu rozmrvime a dobre vymiesame s trochou uvarenych pretlacenych zemiakov.
120 g ryze, 1 lyzica oleja, 250 g bravcoveho masa z pliecka, 1 cibula, mlete cierne korenie, 2 struciky cesnaku, sol, 1 vajce, 20 g udenej slaniny, struhanka, 600 g kyslej kapusty, mlete cierne korenie Ryzu udusime na oleji. Vychladnutu premiesame so zomletym masom, s cibulou posekanou nadrobno, mletym ciernym korenim, cesnakom rozotretym so solou, vajcom a udenou slaninou pokrajanou nadrobno. Nakoniec podla potreby zahustime struhankou. Kyslu kapustu zalejeme osolenou vodou, okorenime mletym ciernym korenim a povarime. Z pripravenej zmesi sformujeme gulky, vlozime ich do vriacej kapusty a prikryte udusime bez miesania na miernom ohni.
500 g listkoveho cesta, 150 g moravskeho udeneho masa alebo salamy, 100 g bryndze, 40 g oleja, 60 g cibule, mlete cierne korenie, 1 vajce, sol Moravske maso jemne zomelieme a kratko oprazime na oleji s nadrobno pokrajanou opecenou cibulou. Po uplnom vychladeni pridame bryndzu, mlete cierne korenie a dobre premiesame. Listkove cesto na tenko rozvalkame na pomucenej doske a radielkom ho pokrajame na stvorce 5x5 cm. Stvorce naplnime pripravenou plnkou, protilahle konce pritlacenim spojime a radielkom zarovname. Pirozky poukladame na plech, potrieme rozslahanym vajcom a upecieme v dobre predhriatej rure. Podavame teple, aj studene.
lad, 2 lyzice zavaranych zelenych egresov, 1 dl stavy z egresoveho kompotu, 4 cl mentoloveho zeleneho likeru, lyzicku citronovej stavy, 2 kolieska citronu Pohare naplnime do dvoch tretin potlcenym ladom a nan rozlozime egrese. Do miesacieho pohara nalejeme egresovu stavu, liker a citronovu stavu, premiesame a nalejeme na egrese s ladom. Na okraj poharov ozdobne nastokneme kolieska citrona a hned podavame.
200 g jablk, 120 g hrubej krupice, 150 g praskoveho cukru, 100 g mletych orechov, 20 g kakaa, 4 vajcia, postruhanu citronovu koru, tuk a muku na vymastenie formy, jahodovu polevu, cukrarenske mysky na ozdobu Olupane a postruhane jablka premiesame s krupicou a nechame postat 20 minut. Zltky dobre vymiesame s polovicnou davkou cukru. Primiesame kakao, citronovu koru, orechy a jablkovu zmes. Vmiesame tuhy sneh z bielkov, do ktoreho sme zaslahali druhu polovicu cukru. Cesto vlejeme do vymastenej formy vysypanej mukou. Pomaly pecieme 45 minut. Po vychladnuti a vyklopeni z formy kolac polejeme jahodovou polevou a ozdobime cukrarenskymi myskami.
30 malych pagacikov, zeleninovo-syrovu natierku, tvrdy syr, cierne olivy, cerstvy hlavkovy salat Pagaciky prekrojime na polovicky a natrieme natierkou. Na to polozime tvrdy syr vykrojeny v tvare kruhu. Olivami dotvorime usmievavu tvaricku a vesele jednohubky su hotove. Zeleninovo-syrova natierka: V miske rozmiesame 100 g makkeho syra, 50 g masla, 50 g nastruhaneho tvrdeho syra, stipku soli, odkvapkany hrasok a karotku. Prichutime chrenom, horcicou a majorankou.
300 g udeneho masa, 2 smotanove syry, 50 g masla, lyzicku postruhaneho chrenu, 100 g postruhaneho tvrdeho syra, 5 platkov tvrdeho syra, sol, mlete cierne korenie, pol lyzicky mletej cervenej papriky, petrzlenova vnat, kapiu na ozdobu V miske vymiesme maslo a smotanovy syr. Vmiesame zomlete maso, chren, papriku, korenie a sol. Z hmoty vyformujeme gulky a obalime ich v postruhanom syre, ktory sme predtym zmiesali s petrzlenovou vnatou. Z platkov syra hrubych 4 mm vypichujeme male kolieska a na ne ukladame gulky. Ozdobime ich kuskami cervenej kapie a prepichneme ozdobnymi ihlicami alebo sparadlami.
cerstva uhorka, platok bieleho chleba nakrajaneho na tenko, platok tvrdeho syra nakrajaneho na tenko, trochu masla, kusok cerstvej cervenej papriky, slane tycinky, natierku Ocistenu uhorku pozdlzne prekrojime na 2 polovice, odstranime duzinu a naplnime natierkou. Chlieb nakrajame do trojuholnikoveho tvaru, natierame maslom a prilepime nan platok tvrdeho syra. Medzi chlebik a syr vlozime papriku, znazornujucu zastavku. Chlebik ulozime na uhorku a podoprieme tycinkou tak, aby sme vytvorili plachetnicu.
2 porcie: 1/2 l vody, 100 g cukru, 50 g jemnej krupice, kora a stava z citrona, marhulovy dzem, 400 g ovocia Krupicku namocime do vody na pol hodinu, potom pridame cukor, a za staleho miesania pridame stavu a koru z citrona, 2 lyzice pretlaku z ovocia, marhulovy dzem, prelozime do mixera alebo do slahaca na sneh a usilovne slahame, az vznikne hust apena. Tu naplnime do poharov, ozdobime kuskami ovocia, popripade este slahackou a dame pred podavanim vychladnut.
4 porcie: banan, ananas, jahodova a kavova zmrzlina, musli s jablkom a skoricou, jemny sneh z bielkov Polovicu mnozstva ovocia - olupaneho bananu a ananasu nakrajaneho na tenke platky, sa vlozi do maslom vymastenej zapekacej misy a prekryje sa jahodovou a kavovou zmrzlinou. Zvysny ananas sa polozi na jahodovu zmrzlinu, banan na kavovu zmrzlinu a vsetko sa prestrieka tuhym snehom z bielkov a zapecie sa. Povrch posypeme musli.
4 kl zeleného čaju., 40 g cukru., stonka čerstvej mäty., 3 dl vody Vodu s cukrom uvedieme do varu, hrniec zložíme zo sporáka a do vody dáme zelený čaj a stonku mäty. Lúhujeme 4 minúty a potom precedíme do malých pohárov.
1 šálka horúcej kávy., na hrot noža perníkového korenia., 1 kl cukru., 1 cl citrónová šťava Do šálky dáme horúcu kávu, cukor, perníkové korenie a zamiešame. Ak sa nám žiada, môžeme dochutiť citrónovou šťavou.
rovnaký diel bazalky., saturejky., paliny prvej., rozmarínových listov., slamihy piesočnej, 2 pl rasce., ½ l vody Po niekoľko minútovom varení a 5 – 10 minútovom státi z precedenej kvapaliny vypijeme po 1 šálke nalačno a večer před spaním.
rovnaký diel badiánu., zemežlče., sladkého drievka., paliny pravej., 2 pl vechty., ½ l vody Niekoľko minútovým varom pripravíme odvar, z ktorého vypijeme denne ráno a večer po 1 šálke
30 g koreňa archangeliky, 30 g listov mäty piepornej, 50 g koreňa puškvorca, 50 g valeriány lekárskej, 50 g fenikla, 50 g zemežlče, ½ l vody Bylinky povaríme 1 – 2 minúty a po 5 – 10 minútovom státi precedíme. Z čaju použijeme šálku ráno na lačno a šálku večer pred spánkom.
3 kg cukety., 1 kg cibule., 1 kg farebnej papriky 300 g kryštálového cukru. 1 nakladač., 1/2 l oleja., Postrúhame cuketu, cibuľu a papriku na plátky. Dáme to do nádoby, pridáme cukor, nakladač a olej. Necháme odstáť 3 hodiny a občas premiešame. Zmes naložíme do pohárov a sterilizujeme 10 minút. Čalamáda je dobrá aj bez sterilizácie ako ako šalát k mäsu.