nedeľa 31. júla 2016

Špagetti alla Carbonara

1 balenie špagiet z tvrdej pšenice (napr. Maggi), olivový olej, 250 g kvalitnej šunky, 1 kocku zeleninového "bujónu", 500 ml smotany na šľahanie, 1 vaječný žĺtok, oregano, pór alebo mladá cibuľka

Celé nepolámané špagety varíme vo veľkom hrnci v osolenej vode podľa návodu (približne 8 minút) na slabom ohni. Ak ich budeme jesť hneď, stačí ich rovno nabrať na tanier. Ak ich budeme jesť až o chvíľu, prípadne ak ich plánujeme neskôr uskladniť v chladničke, dôkladne ich opláchneme studenou vodou a omastíme olivovým olejom.Kým sa nám špagety varia, nakrájame šunku na kocky približne 1x1 cm. Na hlbšej panvici rozpálime malé množstvo olivového oleja a pridáme šunku. Za stáleho miešania ju prudko opražíme a úplne nakoniec do panvice medzi prstami rozdrvíme kocku bujónu. Zamiešame a pridáme smotanu. Necháme to variť, sem-tam pomiešame. Po zovretí pridáme vaječný žĺtok a za stáleho miešania počkáme, kým to trošku nezhustne.Nakoniec pridáme štipku oregana.Špagety na tanieri prelejeme omáčkou, posypeme nakrájaným pórom alebo mladou cibuľkou a podávame.

Talianske špagety

spagety, sol, korenie, sunka, oregano, kysla pochutkova smotana, tvrdy syr na struhanie, syr Niva, cibula, olej
Uvarime si spagety, pozor na kvalite spagiet velmi zalezi! Na oleji spenime cibulku, pridame na kuskypokrajanu sunku, chvilocku podusime. Pridame 1 celu smotanu, rozmiesame tak, aby nam vynikla omacka.Osolime trosku korenia, oregano, pridame rozdrobeny Niva syr, chvilocku povarime, aby nam zhustla omacka.Podavame s postruhanym syrom navrchu. /podla chuti mozeme pri vareni pridat mrazenu zeleninu,sampinony.

Vyprážané rezance na čínsky spôsob

100 g šunky, 100 g šampiňónov, 400 g uvarených širokých rezancov, 1 čajová lyžička Solamylu, 4 paradajky, 1 pór, 1 zeleninová paprika, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 2 lyžice oleja, trocha masti, mäsový vývar, 1 lyžica nadrobno nasekanej zelenej petržlenovej vňate, karí, mleté čierne korenie, soľ
Uvarené široké rezance opražíme v rozpálenom oleji. Nakrájanú cibuľu speníme v masti, pridáme nakrájaný pór, nakrájanú zeleninovú papriku, nakrájané šampiňóny, nasekanú šunku, korenie, soľ a rozotretý cesnak. Všetko podlejeme trochou mäsového vývaru a udusíme domäkka. Zahustíme Solamylom a nalejeme na opražené rezance.Podávame ozdobené plátkami paradajok a zelenou petržlenovou vňaťou.

Pražené rezance s nasekaným kuracím mäsom

220 g uvareného a nadrobno nasekaného kuracieho mäsa, 450 g rezancov (uvarených do polomäkka), 100 g celých zelených fazuliek (alebo dlhých čínskych fazúľ nakrájaných na kúsky dlhé 7 cm), 1 čajová lyžička vína, 1 lyžica sójovej omáčky, 1 lyžica omáčky z ustríc, 1 lyžica kukuričného škrobu, 3 nasekané jarné cibuľky, 1 nasekaný strúčik cesnaku, olej, 250 ml kuracieho vývaru, 1 čajová lyžička cukru, mleté čierne korenie, soľ

Na panvici rozpálime 2 lyžice oleja a kurča na ňom oprážame asi 2 minúty. Vyberieme ho, pridáme cesnak, jarnú cibuľku a fazuľky a pražíme asi 2 minúty. Zeleninu vyberieme, na panvici rozpálime 2 lyžice oleja a prevarené rezance na ňom pražíme asi 2 minúty. Uložíme ich na tanier a udržiavame v teple.Opražené kurča, cibuľu a fazuľky vrátime do panvice a za stáleho miešania ich pražíme asi 1 minútu. Kukuričný škrob rozpustíme v kuracom vývare a prilejeme do panvice. Pridáme sójovú omáčku, omáčku z ustríc, víno, cukor a soľ s čiernym korením.Mierne povaríme na miernom plameni, až omáčka zhustne. Nalejeme ju na vrstvu rezancov a ihneď podávame.

Pražené ryžové rezance

450 g ryžových rezancov, 100 g uvareného kuracieho mäsa (nakrájaného na kúsky), 50 g olúpaných kreviet, 50 g bambusových výhonkov (nakrájaných na plátky), 2 nasekané listové stopky zeleru, 50 g nasekaného póru, 2 jarné cibuľky (nakrájané nadrobno), 2 lyžice sójovej omáčky, 3 lyžice oleja, 4 lyžice vývaru
Ryžové rezance namočíme na asi 10 minút do horúcej vody. Necháme ich dobre odkvapkať. Vo woku rozpálime polovicu oleja. Pridáme kuracie mäso, krevety, bambusové výhonky, zeler, pór a jarnú cibuľku a za stáleho miešania oprážame asi 3 minúty. Prilejeme vývar, podľa chuti ho osolíme a okoreníme. Pomaly varíme asi 2 minúty na miernom plameni, potom kurča a zeleninu osušíme. Rozpálime zvyšujúci olej, vložíme doň ryžové rezance, miešame a pražíme asi 1 minút. Pridáme sójovú omáčku a vmiešame kuracie mäso so zeleninovou zmesou. Spoločne povaríme asi 3 minúty. Ihneď podávame.

Bar špagety

1 balenie talianskych spagiet, 1 konzervu blanžírovaných paradajok, olivy, údený syr Eidam,olivový olej, oregano, soľ
Cestoviny dáme variť. Paradajky po vybratí z konzervy pokrájame na menšie kúsky, olivy na kolieska. Pridáme troška olivevého oleja a rozdrobíme oregana podľa chuti. Spolu vštky suroviny prehrejme. Syr nastrúhame. Po uvarení cestociny zlejememe a polejeme olivovým olejom, pridávame paradajkovú masu a posypeme strúhaným syrom.Milovníci rýb môžu tento recept obohatiť aj tuniakom z konzervy.

Cestoviny so šlahačkovou omáčkou

400 gr cestoviny, 250 ml 33% šlahačky, syr Niva, syr Bambino,150 gr anglickej slaniny, 1 ks poór, kusok masla
Dáme si uvariť cestoviny v trochu osolenej vode. Do panvice si dáme nadrobno nakrájanu anglickú slaninku a usmažime ju do chrumkava, pridáme na kolieska narezaný poór a smažime dovtedy, kým nezmäkne. Pridáme šľahačku , syr Bambino a syr Nivu. Za stáleho miešania rozpustíme syry a nakoniec pridáme kúsok masla. Uvarené cestoviny dáme do veľkej mysy a zalejeme to šlahačkovou omačkou.

Klasické špagety

500 g špagiet, tvrdý syr, 3 PL oleja, 1 cibuľa, šampióny, olivy, 15 dg šunková saláma v celku,rajčinový pretlak, korenie na špagety, soľ, múka a voda
Na oleji popražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme na malé kocky pokrájanú šunkovú salámu, zalejeme vodou a chvíľku podusíme. Potom pridáme nakrájané olivy, šampióny z konzervy a okoreníme a osolíme. Nakoniec zahustíme múkou, ktorú sme zamiešali s pretlakom a povaríme. Na uvarené cestoviny dáme uvarenú polevu a postrúhaný syr.

Cestovinový šalát so špargľou a šampiňónmi

300 g menších cestovín, 2 cibule, konzervu sterilizovanej špargle, 400 g šampiňónov, 4 paradajky, 80 g strúhaného syra, 4 PL masla, 2 PL kyslej smotany, 125 ml sladkej smotany,  soľ, mleté čierne korenie
Cestoviny uvaríme v dostatočnom množstve osolenej vody, zlejeme a necháme odkvapkať. Cibuľu ošúpeme, nakrájame, špargľu zlejeme, necháme odkvapkať a nakrájame. Šampiňóny očistíme, umyjeme a nastrúhame na plátky, paradajky očistíme a nadrobno nakrájame. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme cibuľu, šampiňóny, opečieme, pridáme paradajky, špargľu, osolíme a okoreníme. Necháme prevariť, primiešame kyslú a sladkú smotanu, podľa potreby dochutíme. Cestoviny premiešame s omáčkou a posypeme syrom.

Mašličky s rajčiakmi a olivami

350 g mušličiek,soľ,4 mäsité rajčiny,200 g mozarely,10 čiernych olív (bez kôstky),viazanička bazalky,5 PL olivového oleja,,2 strúčiky cesnaku,čerstvo zomleté čierne korenia
Mašličky uvaríme podľa návodu v osolenej vode. Scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Rajčiny sparíme, ošúpeme a pokrájame, Mozarelu pokrájame na malé kocky. Olivy roz – štvrtíme. Bazalku umyjeme a osušíme, lístky otrháme a nakrájame na malé pásiky. V hlbokej panvici zohrejeme olej a ošúpané strúčiky cesnaku v ňom opečieme do zlatohneda. Potom cesnak z panvice vyberieme. Cestoviny zľahka premiešame v cesnakovom oleji a dáme ich do veľkej misy. primiešame nakrájané rajčiny, mozarelu, olivy a bazalku. Šalát pikantne dochutíme soľou a korením.

Cestovinový šalát s kuracím mäsom a natvrdo uvareným vajcom

400 g kuracích pŕs, soľ, mleté biele korenie, 3 lyžice olivového oleja, 200 g špagiet, 150 g póru, 4 rajčiny, 3 vajciazväzok pažítkyzálievka : 180 g ľahkej majonézy, 2-3 lyžice ostrého kečupu, ¼ lyžičky farebného korenia, 2 strúčiky cesnaku
Kuracie prsia umyjeme, osušíme a opatrne ich naklepeme (najlepšie cez fóliu). Z oboch strán osolíme a okoreníme. Mäso opečieme zvoľna na 2 lyžiciach oleja. Opečené kuracie prsia vyberieme a necháme vychladnúť. Potom ich nakrájame na kocky. Špagety uvaríme podľa návodu v osolenej vode. Scedíme ich a prepláchneme studenou vodou. Necháme odkvapkať a omastíme olivovým olejom. Pór očistíme a nakrájame na tenké kolečká aj so zelenou časťou. Rajčiny sparíme vriacou vodou a olúpeme. Pokrájame na kocky. Vajíčka uvaríme na tvrdo, olúpeme a pokrájame na kolečká.Na zálievku zmiešame majonézu s kečupom a korením a pridáme prelisovaný cesnak. V mise premiešame všetky suroviny okrem vajec a pokvapkáme zálievkou. Šalát ľahko premiešame , obložíme vajíčkami a necháme asi 30 minút vychladnúť.

Cestoviny Fantazia

cestoviny kolienka (špirálky), 1 pochúťková smotana,1 väčšia konzerva kukurice, soľ, korenie
Cestoviny dáme variť do osolenej vody. Keď sú uvarené a scedené, pridáme celú smotanu a konzervu kukurice bez šťavy. Okoreníme a osolíme podľa chuti.

Cestoviny s tvarohom a párkom

cestoviny, paprika,paradajky, cibula, tvaroh, spiske parky, korenie, sol
Cestoviny dame varit do osolenej vody a medzitym si pripavime omacku. Na oleji spolovice orestujeme cibulu, pridame papriku a spiske parky nakrajane na kolieska. Po chvilke prihodime aj parajdajky, ochutime solou, ciernym mletym korenim. Ked je paprika a cibula zmeknuta, parka dostatocne opecena, pridame roztlaceny a posoleny tvaroh. Postupne miesame az dosiahneme zaujimavu konzistenciu. Tvaroh sa pekne rozpusti a premiesa zo stavou so zeleniny a parkov. Omacku nasypeme na cestoviny a podavame.

Provensálske makaróny

menší baklažán, menšiu cukinu, 2 lyžice oleja, 2 strúčiky cesnaku, lyžicu rajčiakového pretlaku, lyžicu provensálskeho korenia, zeleninový vývar (v kocke), 40 g makarónov, lyžicu parmezánu, soľ
Baklažán a cukinu očistíme a opražíme na 2 lyžiciach oleja. Pridáme pretlačený cesnak, rajčiakový pretlak, provensálske korenie. Za občasného miešania prilejeme trochu zeleninového vývaru, dochutíme. Medzitým uvaríme makaróny a dáme odkvapkať. Všetko spolu zmiešame, posypeme parmezánom a podávame. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Makarónový šalát z Neapola

100 g uvarených makarónov., 1 zelená a 1 červená zeleninová paprika., 50 g šunkového nárezu., 50 g tvrdého syra., 1 strúčik cesnaku., 1 lyžica octu alebo citrónová šťava, mleté čierne korenie., soľ
Uvarené makaróny, očistené a nakrájané zeleninové papriky, salámu a syr pokrájame nadrobno a ziešame s ostatnými zložkami. Podávame studené.
(2 porcie / 1 porcia 1398 kJ - 334 kcal., B - 18,0 g., T - 16,0 g., S - 29,5 g)

Tašky s kyslou kapustou

100 g masti,80 g cibule
cesto na rezance : 500 g hrubej múky,vajce,soľ, 200 ml vody
dusená kyslá kapusta : 300 g kyslej kapusty,30 g masti,20 g cibule
Pripravené rezancové cesto natenko vyvaľkáme, ostrôžkou nakrájame na štvorce, do každého štvorca vložíme kôpku vychladnutej udusenej kyslej kapusty, preložíme tak, aby sa protiľahlé rohy spojili a kraje popritláčame. Vhodíme do vriacej vody a povaríme.Po ich uvarení tašky dierkovanou vareškou vyberieme a polejemeposekanou cibuľou rozpraženou na masti. Dusená kyslá kapusta: Na masti speníme nasekanú cibuľu, pridáme nadrobno nasekanú kyslú kapustu a udusíme domäkka.

Tagliatelle s lososom a citrónovou omáčkou

balík cestovín Tagliatelle ,300 g filetovaného lososa ,4 žĺtky ,1 PL citrónovej šťavy, 4 PL bieleho vína ,1 ČL cukru ,čierne korenie ,soľ ,120 g masla , nastrúhana kôra z chemicky neošetreného citróna ,zväzok kôpru
Lososa umyjeme, osušíme a z oboch strán na masle ugrilujeme. Kôpor opláchneme, osušíme a nasekáme najemno. V hrnci metličkou rozmiešame žĺtky spolu s citrónovou kôrou a šťavou, bielym vínom, cukrom, soľou a čiernym korením. Potom na miernom ohni vyšľaháme hustejší krém. Vychladené maslo nakrájame na kocky a postupne ho vmiešame do omáčky. Primiešame kôpor a omáčku podľa chuti dokoreníme a dosolíme. Do uvarených cestovín opatrne vmiešame kúsky lososa a chvíľu opatrne miešame. Cestoviny s lososom naservírujeme na taniere a podávame s citrónovou omáčkou.

Syrové špagety s hráškom

500 g špagiet,100 g oravskej slaniny,lyžicu oleja,150 g zeleného hrášku (mrazený, sterilizovaný, v sezóne čerstvý),200 g syra mascarpone (môžeme nahradiť syrokrémom), 3-4 lyžice šľahačkovej smotany, strúčik cesnaku,soľ, čierne mleté korenie, trochu tvrdého strúhaného syra na posypanie
Slaninku pokrájame nadrobno a popražíme na oleji. Pridáme k nej popučený cesnak a ešte chvíľu popražíme. Osobitne povaríme hrášok, scedíme a pridáme k slaninke, spolu so syrokrémom a smotanou. Na miernom ohni urobíme omáčku a ochutíme ju. Špagety uvaríme v slanej vode obvyklým spôsobom, scedíme a premiešame ich so syrovo – hráškovou omáčkou (ak treba, rozriedime ju lyžičkou vody zo špagiet). Na tanieroch ešte jemne posypeme strúhaným syrom. Môžeme podávať s krehkým hlávkovým šalátom. Dobrá rada: Ak chceme mať pikantnejšie špagety, omáčku pripravíme so syrom Niva . potom ju už nemusíme soliť. Kto má rád v jedle cesnak, môže pridať o 1-2 strúčiky viac.

Rezancové cesto

400 g pšeničnej múky, 4 vajcia, 1 až 2 lyžice olivového oleja, lyžica soli
Múku preosejeme na dosku a v strede urobíme jamku. Do jamky dáme vajcia, soľ a olej. Smerom zvonka dovnútra rukami vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do vlhkej utierky a necháme odpočívať v chladničke asi 15 minút. Z cesta vyvaľkáme veľmi tenký plát a nakrájame požadované tvary.

Farebné rezancové cesto

2 vajcia, 80 g blanšírovaného (alebo mrazeného špenátu), 400 g pšeničnej múky, 1 až 2 lyžice olivového oleja,nastrúhaný muškátový oriešok, čajová lyžička soli
Múku preosejeme na dosku a v strede urobíme jamku. Špenát nasekáme nadrobno a vysušíme v utierke. Do jamky v múke dáme špenát, vajcia, soľ, nastrúhaný muškátový oriešok a olej. Smerom zvonka dovnútra vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do vlhkej utierky a necháme odpočívať v chladničke asi 30 minút.Potom ho vyvaľkáme na pomúčenej doske alebo v strojčeku na cestoviny a povykrajujeme rôzne tvary.

streda 27. júla 2016

Ovocný koláč

2 hrnčeky múka polohrubá,1 hrnček cukor kryštálový,3/4 hrnček olej,1 bal. vanilkový cukor,1 bal. prášok do pečiva,2 celé vajcia,1 hrnček mlieka
Všetko vymiešať a vyliať na vymastený a múkou vysypaný plech a poukladať naň ovocie alebo kompót.

Jablkový koláč s orechmi a hrozienkami

5 vajec,400 g cukor práškový,2 dl olej,400 g múka hladká,1 1/2 lyžičky malej sóda bikarbóna,trochu orechy, hrozienka, 700 g jablká
Všetko spolu zmiešame a dáme piecť. Povrch môžeme potrieť lekvárom a zaliať čokoládovou polevou.

Žĺtkové venčeky

1/2 l mlieko,140 g maslo
Dáme variť, do vriaceho zavaríme 280 g polohrubú múku. Po vychladnutí pridáme po jednom 6 vajec. Tvarujeme venčeky. Dáme do rúry piecť.
Plnka: 1 l mlieko,120 g cukor,6 žĺtky,1 bal. vanilkový cukor,80 g múka hrubá,70 g Solamyl,2 lyžice rumu
Poleva: 300 g cukor,citrónová šťava,3 lyžice voda
Alebo plnka: 1/2 l mlieko, 8 lyžice cukor kryštálový - varíme, keď vrie vlejeme 2 bal Zlatý klas rozmiešaný v troške studenej vody. Necháme vychladnúť. Vymiešame 250 g maslo, pridáme 1 vanilku a rum. Všetko spolu zmiešame.

Čokoládové rožky

6 bielka,300 g orechy,400 g cukor kryštálový
Miešame nad parou, keď je hmota teplá vytláčame rožky na plech.
Plnka: 1/2 l mlieko,1 bal. Zlatý klas,1 bal. vanilkový cukor,200 g cukor
- varíme na pare do zhustnutia. Vymiešame 500 g maslo, pridáme kakao a zmiešame s vychladnutým krémom.

utorok 26. júla 2016

Opitý Františkán

220 g maslo vymiešame s 220 g cukrom a so 6 žĺtkami. Pridáme 120 g múku hrubú, 1 prášok do pečiva, 1 1/2 lyžice kakao, spolu vymiešať a pridať so 6 bielkov sneh. Upečieme, vyyklopíme z plechu a potrieme lekvárom.
1 pohár (alebo 2) marhule necháme odkvapkať, stiahneme z nich kožu a pokrájame na malé kocky. Poukladáme na husto na koláč a posypeme s 220 g orechami zmiešanými s 2 hrsťami práškového cukru a 2 hrsťami hrubej múky. Posypeme rovnomerne po marhuliach. Nakoniec popolievame 2 dl rumu. Keď trochu zaschne, zalejeme čok. polevou.

Orechová pita

320 g múka hladká,250 g maslo,2-3 žĺtky,za 2 hrste cukor práškový,trochu citr. kôra,trochu prášok do pečiva, trošku octu
Zamiesime cesto.Rozdelíme na dvoje.
Plnka: 10 žĺtka, 12 lyžíc cukor práškový, 260 g orechy, z 12 bielkov sneh, 1 lyžica maizéna. Dobre vymiešame.
Plnku vylejeme na prvý plát, prikryjeme druhým a spolu pečieme.

Doboška

75 g múka hladká Špeciál,150 g Palmarin,3 celé vajcia,30 g cukor práškový,1 1/2 dl mlieko,1 bal. prášok do pečiva
Cesto spracovať, rozdeliť na 5 dielov a vyvaľkať, piecť na vymúčenom hladkou múkou plechu.
Plnka: 1 l mlieko,20 lyžíc cukor kryštálový,8 lyžíc múka výberová,2 lyžice kakao,
Uvariť, keď je letné pridať 1,5 maslo a 1 bal. vanilkový cukor.
Zaliať čokoládou.Plech nemastiť.Naplnené lokše do rána zaťažiť a potom zaliať čokoládou.

Černoška-recept

Cesto: 5 žĺtka, 250 g cukor práškový, 1/2 margarínu. Vymiešame a pridáme 1/2 kg múku polohrubú, 1 prášok do pečiva, 2 1/2 dl mlieko, 3 lyžice kakao a upečieme
Pena: 5 bielka, 300 g cukor práškový - vymiešať nad parou
Poleva: 140 g cukor práškový, 4 lyžice mlieko, 3 lyžice kakao, 100 g margarín - vymiešať nad parou.

Krútený piškót

8 žĺtka,8 lyžice cukor,8 lyžíc múka,z 8 bielkov sneh
Upiecť. Zvinúť pomocou utierky.

Maslový koláč

1/2 kg múka hladká,2 celé vajcia,trošku soľ,letná octová voda,
Spracujeme na jemné cesto.
1/2 kg maslo,6 lyžíc múka - spolu sa zmiesi.
Jemné cesto dáme naspodok, maslové naň. Vaľkáme a prekladáme 4x.

Habový koláč

7 žĺtka vymiešame so 180 g práškovým cukrom, pridáme 20 g kakao, zo 7 bielkov sneh, 100 g polohrubú múka, 1/2 bal. prášok do pečiva. Všetko vymiešať a dať piecť.
Plnka: 250 g maslo,180 g cukor práškový,1 bal. vanilkový cukor,5 žĺtka - pridávame po jednom
Plnku natrieme na koláč a pridáme z 5 bielkov sneh, ktorý zbijeme nad parou do tuha s 300 g kryštálového cukru. Povrch posypeme porajbanou čokoládou.

Dobošové rezy

Cesto: 150 g cukor kryštálový,80 g maslo,2 vajcia,2 lyžice medu,1 lyžica sóda bikarbóna,štipka škorice, mletých klinčekov,250 g múka hladká,250 g múka polohrubá
Plnka: 1/2 l mlieko,1 bal. vanilkového pudingu (40g),300 g cukor práškový,300 g maslo,50 g kakao,2 lyžice rum
Postup: V horúcom vodnom kúpeli vymiešame maslo, vajcia, cukor, med, škoricu, klinčeky. Do teplej hmoty vmiešame sódu. Miešame do zhustnutia. Po odstavení zo sporáka pridáme polohrubú múku. Dobre premiešame. Ešte teplú hmotu spolu s hladkou múkou na doske zmiesime na cesto. Cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti. Každú na tenko vyvaľkáme na pomúčenej doske a pomocou valčeka prenesieme na opačnú stranu plechu pomastenú a múkou vysypanú. Postupne upečieme v predhriatej rúre. Z mlieka a pudingového prášku uvaríme hustú kašu. Po vychladnutí ju zapracujeme do masla, ktoré sme najprv vymiešali s cukrom. Prichutíme rumom a kakaom. Upečené cestá natrieme krémom a spojíme. Zákusok odložíme postáť do druhého dňa. Vrch zalejeme čokoládovou polevou a rozkrájame.

Vanilkové rezy

180 g cukor kryštálový,3 celé vajcia,180 g múka polohrubá,1/2 bal. prášok do pečiva
Upečieme piškótové cesto.
Krém: 3 bal vanilkové pudingy, pridáme 150 g maslo. Natrieme na vychladnuté cesto. Na krém poukladáme Be-Be keksy jednu vrstvu a zalejeme polevou.
Poleva: 100 g maslo,250 g cukor práškový,3 lyžice rum,3 lyžice kakao,2 lyžice voda

Koláč so šľahačkou

250 g múka hladká Špeciál,250 cukor kryštálový,1 šľahačka,4 vajcia,1 bal. prášok do pečiva,1 bal. vanilkový cukor
Z bielkov vyšľaháme sneh polotuhý, pridáme vanilku, cukor, žĺtky, šľahačku, múku s práškom a zmiešame.

Kokosové rezy

11 bielka,300 g cukor práškový,Vyšľaháme na tuhý sneh
200 g kokos,5 lyžíc múka hladká výberová
Cesto rozotrieme na menší pomastený plech.
Krém: 11 žĺtka,6 lyžíc práškový cukor,3 lyžice múka hladká,6 lyžíc mlieka
- šľaháme nad parou, kým nezhustne. Do vychladnutého pridáme 250 g masla.
Poleva: 100 g čokoláda, 100 g maslo. Spúšťame na pare.

Turecký koláč

600 g múka,300 g maslo,200 g cukor,4 žĺtka,4 lyžice smotana sladká
Zamiesime, necháme aspoň 1/2 hod. stáť.Na vrch dáme zo 4 bielkov sneh, 120 g cukor a 2 hrsti orechy.Upečieme.

Kmotra-recept

210 g múka,140 g maslo,60 g cukor,4 žĺtka
Zamiesime, dáme na plech a lokšu natrieme lekvárom. Natrieme plnkou - zo 4 bielkov sneh, 210 g cukor, 120 g orechy a citrónová šťava. Dáme piecť.

Orechový selet-recept

180 g múka,100 g maslo,50 g cukor,1 lyžica smotana
Cesto rozdelíme na dve časti a plníme varenými orechami.

Neapol selet-recept

200 g maslo,kakao, škorica,2 lyžice káva mletá,250 g cukor,4 žĺtky,50 g orechy 5 lyžice múka,zo 4 bielkov sneh,1 bal. prášok do pečiva
Rozotrieme na plech a posypeme hrozienkami.

Rumové rezy

500 g maslo rozmiešame s 12 žĺtkami, 500 g cukru, pridáme sneh z 12 bielkov, 500 g múku a prášok do pečiva. Upečieme.
Poleva: 500 g cukor, 2 dl rum
Pokrájame na rezy.

Lacná kocka-recept

400 g cukor práškový,250 g maslo,2 vajcia,2 dl mlieko
Vymiešať, pridáme 400 g múku, 1 bal. prášok do pečiva, 30 g kakao.

Vatová torta

6 vajec,200 g cukor kryštálový,120,5 g Solamyl,1/2 bal. prášok do pečiva
Cesto rozdelíme na dve časti a do jednej pridáme kakao.
Plnka: 2 dl mlieko,1 Zlatý klas,250 g maslo,250 g cukor,kakao

Zákusky s detskými piškótami

50 g maslo,50 g cukor,200 g múka hladká,1 lyžica kakao,1 vajce,1/2 lyžičky sóda,
mlieko
Zamiesiť, rozdeliť na dve časti, piecť na mastnom plechu.
Plnka: 3 dl mlieko,5 lyžíc múka gríska (hrubá)
Uvariť a keď vychladne vmiešame vymiešané 1 maslo, 2 bal. vanilkového cukru, 250 g cukru.
Lokšu natrieme plnkou, nakladieme podlhovasté detské piškóty, dáme druhú časť plnky a druhú lokšu.

Mriežkový zakusok

500 g múka,250 g maslo,3 vajcia,150 g cukor,1 citrón,1 bal. prášok do pečiva,
1 bal. vanilkový cukor
Vypracovať cesto. Trochu si z neho necháme na tvarovanie mriežok.
Cesto potrieme plnkou - z 3 bielkov sneh, pridáme 150 g cukor. A tvarujeme mriežku.

Orechový london

300 g múka hladká,220 g maslo,100 g cukor,1 žĺtok,1 lyžica víno alebo rum
Zamiesiť, dať na plech a naň plnku : 270 g cukor, 5 žĺtka, 200 g orechy, z 5 bielkov sneh, 1/2 prášok do pečiva.

Piškót

Na jedno vajce dať 1 lyžicu vodu, 30 g cukor a 50 g múku. Celé vajcia, cukor a vodu prilievať - silno trepeme nad parou, kým nezhustne. Keď masa vychladne pridáme múku a dáme piecť.

Keks -recept

250 g múka hladká,3 lyžice cukor práškový,20 g salajka,70 g margarín,1 vajce
trochu mlieka, ako zoberie múka, zamiesiť, rozdeliť na troje, piecť.
Plnka: 200 g cukor,200 g maslo
Dobre vymiešať.
1 1/2 dl mlieko, 2 lyžice múka - uvariť.

Orechové rezy

600 g múka,350 g maslo,200 cukor,2 celé vajcia,citrónová kôra, prášok do pečiva
Cesto zamiesime, rozvaľkáme, potrieme lekvárom na vrch dáme plnku:
400 g cukor, 8 žĺtka - vymiešame, pridáme 300 g orechy a sneh.

Orechovo kavový mučnik

1/2 kg múka,1/2 kg cukor,150 g maslo,180 g orechy,1/2 l čierna káva,6 vajec
Cukor, žĺtky,kávu, maslo vymiešame. Pridáme sneh z bielkov, múku, orechy.

streda 20. júla 2016

Šúľance s makom

350 g pretlačených zemiakov., 1 vajce., trošku soli., 150 g hladkej múky., 120 g masla., 120 g práškového cukru., 120 g mletého maku
Uvarené zemiaky pretlačíme. Pridáme vajce, soľ, múku a spolu zmiešame, vypracujeme hladké cesto. Z cesta urobíme dlhý šúlok, ktorý rozkrájame na kúsky. Každý kúsok osobitne rozšúľame a nožom nakrájame asi 2 cm šúlance. Tie potom uvaríme vo vriacej vode, polejeme rozpusteným maslom, posypeme mletým makom a práškovým cukrom, dobře zamiešame a podávame.

Šalát zo zelenej sterilizovanej fazuľky

450 g sterilizovanej fazuľky., 150 g tvrdého syra., 3 mladé cibuľky., 2 paradajky., 100 ml bieleho jogurtu., 100 ml majonézy., strúčik cesnaku., kl horčice., soľ

Fazuľku scedíme, pokrájame na kúsky a vložíme do misky. Pridáme očistené pokrájané cibuľky, pokrájané paradajky, na kocky pokrájaný syr a premiešame. Biely jogurt, majonézu a horčicu premiešame s pretlačeným cesnakom, podľa chuti osolíme a vylejeme na šalát. Premiešame a necháme na chladnom mieste postáť asi 15 minút. Pred podávaním znova premiešame.